ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО У БРАЗИЛСКОЈ ЏИЈУЏИЦИ (БЈЈ) “НИШ ОПЕН 2015”
26.02.2015

НЕОПХОДНО ОДРЖАВАТИ КАНАЛЕ ЗА ОДВОД ОТПАДНИХ ВОДА

У спортској хали основне школе "Мирослав Антић" у Нишу, овог викенда одржаће се Отворено првенство Ниша у Бразилској џијуџици (BJJ) “Niš Open 2015”. Организатор овог првенства, у борилачкој вештини насталој од јапанског џијуџицуа и џудоа је BJJ клуб - Rio Grappling Club Nis.

Такмичење се одржава под покривитељством Градске општине Палилула. Свечано отварање је у  суботу, 28.02.2015. у 12:00 сати а улаз је слободан.

Бразилски џијуџицу (Jiu-Jitsu) је данас модеран борилачки спорт,  који стиче невероватну популарност и експанзију, са тачно одређеним правилима, који омогућава свакоме сигурно бављење овим борилачком вештином - каже организатор првенства и тренер ове борилачке вештине Александар Стојичић. Слободна борба (vale tudo, Ultimate fight, Free fight) постаје једна од најпопуларнијих састава борилачких такмичења и важан део припреме сваког професионалног борца. Очекује се да у наредних неколико година Бразилска џиуџица, у обе своје дисциплине „ gi i no gi“,  кандидује и за породицу олимпијских спортова.

Прво светско првенство БЈЈ-а одржано је 1996. године. У Србију је вештину донео Јован Жерјал, један од пионира тог спорта у Европи. Данас постоји велики број клубова широм земље, па и у Нишу, а наши борци су веома успешни и у светским оквирима. БЈЈ је као спорт препознала светска рвачка федерација ФИЛА, под чијим се окриљем организују велика такмичења (Д.В.ЕКОполис)